zpět na úvodní stránku

Vyjádření k akci "Děkujeme, odcházíme"

17.01.2011 14:57

Hlavní důvody zázračného fungování lékařské péče v ČR, která poskytuje špičkovou úroveň, bohatou síť široce dostupnou po celém území pro celou populaci zdarma, včetně špičkových a velmi drahých výkonů a léků, se konečně otevřeně začínají diskutovat i na veřejnosti. Pacienti dostávají srovnatelnou péči jako v Německu či v Rakousku, využívající přístroje i léky srovnatelné ceny – při nesrovnatelném objemu vynaložených prostředků. Vysvětlením je hluboké a dlouhodobé podfinancování práce nemocničních lékařů, podhodnocení nákladů většiny výkonů, ale i ekonomické nezajištění systému postgraduálního vzdělávání. Tento stav se zdaleka netýká jen mladých lékařů, kteří jsou hlavními mluvčími současného hnutí "Děkujeme, odcházíme".

Lékaři nepatří mezi rebelující skupiny populace. Váží si svojí práce, kterou jsou často zcela pohlceni a celou svou profesní kariéru jsou vychováváni k pokoře před nemocí a před možnostmi jejího zdolávání. Mají za sebou ze všech odborností nejdelší a nejnáročnější studium i období postgraduálního vzdělávání, které pouze volně přechází v nekončící celoživotní vzdělávání. Nemají možnost uplatnění v jiných oblastech mimo medicínu, vzhledem k současným specializacím mají i v rámci medicíny omezené uplatnění často pouze na několika místech v daném regionu. Míra solidarity a osobní odvahy, která provází současnou akci DO, je proto mimořádná.

Je důležité veřejnosti srozumitelně vysvětlovat objektivní stav věcí. Opakovaně prezentované grafy průměrných "platů" v lůžkových zařízeních ve zdravotnictví představují ve skutečnosti kumulované příjmy často za dvě pracovní doby v jednom měsíci. Přepočet na hodinovou mzdu vypovídá o reálném stavu. Lékaři v nemocnicích jsou vyčerpáni nárůstem objemu práce a počtem přesčasových hodin v kombinaci s neadekvátním ohodnocením.

Velmi si vážíme míry solidarity, kterou akce DO ve zdravotnictví vyvolala, a všech kolegů, kteří přes velká osobní rizika akci podpořili. Věříme, že tato solidarita urychlí změny v systému zdravotnictví, které přivítají i kolegové, kteří dosud svoji podporu nevyjádřili, ale i vedení nemocnic a další organizace, které se na poskytování lékařské péče podílí.

Za výbor Sekce lůžkových zařízení ČGPS

prof. MUDr. David Cibula, CSc.

 

Zpět

SEKRETARIÁT KONFERENCE
GUARANT International spol. s r.o.
Českomoravská 19, 190 00  Praha 9
telefon: +420 284 001 444
e-mail: konference-sngp@guarant.cz | web: www.guarant.cz